2013.08.27.
22:25

Írta: Tim33

Lehet az önálló vállalkozást korhoz kötni?

4329068207_fd51802db0.jpg

Szakmai új orientáció kockáztatása, mint önálló vállalkozó 50 éven felül is lehetséges. Az elmúlt tíz évben 12 %-ról 20 %-ra nőtt ez a korosztály aránya a cégalapítók körében. A vállalkozók fő részét a 25 és 34 év közötti csoport képezi, amit a 35 és 44 évesek csoportja követi. Az idősebb korosztályú cégalapítónak természetesen figyelembe kell venniük néhány dolgot ahhoz, hogy vállalkozásuk sikeres legyen. Viszont nem szabad túlságosan tartaniuk a döntő lépéstől, hisz a fiatalabbakhoz képest számos előnnyel indulnak. Gyakran több éves tapasztalattal rendelkeznek, magasabb képesítéssel ragyoghatnak, széleskörű kapcsolatra tehettek szert és hosszú távú gyakorlatot szerezhettek a csapatmunka terén. Az élettapasztalatnak köszönhetően nagyobb sikerrel vállalhatnak vezető szerepet. Bizonyos területen, mint például a sales területén az idősebb vállalkozók akár több bizalmat és tiszteletet válthatnak ki ügyfeleikben. Az anyagi helyzet szempontjából pedig a fiatalabb vállalkozók gyakran a hiányzó induló tőkén akadnak el, ami kevésbé valószínű az idősebb korosztály körében. Ugyanakkor az önállóság azon munkavállalóknak is esélyt jelenthet, akik a munkaerőpiacon nem látnak más esélyt.

Habár egyrészt az anyagi feltételek előnyt jelenthetnek az 50 éven felüli vállalkozóknak, másrészt viszont épp a kor lehet az akadály, ha a cél magvalósításához épp a banki hitelre lenne szükség. Sok bank elutasítja a finanszírozási kérelmet épp az említett okból kifolyólag. Némely 50 éven felüli vállalkozó nem méri fel elegendően a magánvállalkozással járó szellemi és a fizikai megterhelést.

A tendencia mégiscsak azt mutatja, hogy az idősebbek egyre hosszabb ideig örvendhetnek jó egészségnek. Ezért a középkorú vállalkozók önállósság mellett való döntése a legtöbb esetben jó esélyekkel jár. A hiányzó ismereteket rövid időn be lehet pótolni, legyen az a számítógépes, vagy a kereskedelmi ismeretek terén. Az üzleti modell kiválasztásánál mindenképp ajánlott figyelni a gyors beruházás megtérülésre. Abban az esetben, ha a bevétel a kezdetben mérsékelten áramlik, megfontolandó gondoskodni más bejöveteli forrásról. Költségkímélő megoldások, mint az irodahelység igénylése egy irodaházban segítheti az induló vállalkozást a kezdő fázisban. A rugalmas bérleti szerződéseknek köszönhetően minimalizálódhat a kockázat.

Különösen a szolgáltató szektorban, de ugyanúgy a kereskedelmi ágazatokban is egyre gyakoribb az önállóság mellett döntő 50 éven felüli vállalkozók száma. A megítélések szerint ennek a korcsoportnak egyre nagyobb lehetősége van az új piac meghódítására

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sikeres-uzlet-kezdoknek.blog.hu/api/trackback/id/tr405481143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása